İsveç Aile Birleşimi
İsveç’te ikamet eden aile birey(ler)inin yanında uzun süreli yaşamak isteyen başvuru sahipleri İsveç oturum izni prosedürlerini tamamlamalıdırlar. İsveç’te yaşayan aile bireyi AB vatandaşıysa (İsveç vatandaşı haricinde) farklı kurallar uygulanmaktadır.
20 Temmuz 2016’da geçerlilik kazanmış olan geçici yasa ile sığınmacı olaral İsveç’e göç edip geçici ikamet izni alan kişilerin aile bireylerinin geçici ikamet izni taleplerine kısıtlamalar getirilmiştir. İsveç Göçmen Dairesi, İsveç’te yaşayan aile bireyinin kendisini ve yanında yaşaması için davet ettiği diğer aile bireylerini geçindirebilecek finansal yeterliliğe sahip olmalıdır. Asgari yeterlilik koşulu istisnai durumlarda geçici oturum izni almış kişilere uygulanmamaktadır. Aile Birleşimi başvurusu sığınma nedeniyle başvuru yapmış ve ikamet izni kabul edilmiş aile bireylerinin kararı çıktıktan sonraki üç ay içerisinde yapılmış olması şartı aranmaktadır.
İsveç’te çalışma iznine sahip olan kişi eşi ve 21 yaşını doldurmamış bekar çocukları için de oturma izni talebinde bulunabilir. Eğer çalışma izninizin süresi altı aydan fazlaysa, söz konusu koşulları sağlayan aile bireyleri de İsveç oturum izni kartı başvurusunda bulunabilir.
İsveç’te en az 1 senelik iş sözleşmesi imzalayacak yabancı vatandaşları İsveç Göçmenlik Bürosunun internet sitesinden başvuruda bulunabilirler. T.C. yeşil pasaport, hizmet pasaportu veya geçerli bir Schengen vizesi bulunan kişilerin çalışma izni başvuruları onaylandıysa çalışma izinleri ile birlikte İsveç’e giriş yapabilirler.
Üç aydan fazla bir süre için çalışma izniniz onaylandıktan sonra İsveç’e yalnız T.C. yeşil pasaport, hizmet pasaportu veya geçerli bir Schengen vizesine sahip olanlar giriş yapabilir. Söz konusu başvuru sahipleri çalışma izinlerini İsveç Göçmen İdaresinden de temin edebilirler. T.C. Umuma Mahsus pasaport hamilleri çalışma izniyle birlikte ülkeye giriş yapabilmek için vize prosedürünü tamamlamalıdırlar.